These are material samples of spalted wood. During the process of wood decay by fungi, color shades, decorative patterns and an increased light transparency occurs.

Wood Decay by Fungi

Dit project komt voort uit de persoonlijke fascinatie van Milo Dool voor het verval van hout door schimmels. In de huidige gestandaardiseerde houtindustrie wordt nog steeds gestreefd naar perfect rechtdradig hout, variaties en imperfecties worden niet geaccepteerd. Een grootste deel van dit hout word vernietigd in de shredder terwijl het voor andere toepassingen kan dienen. Hout is een materiaal dat word gevormd in de natuur en in de laatste levensfase biologisch word afgebroken door schimmels. Dit proces resulteert in prachtige visuele effecten in het hout zoals pigmentatie, verbleking en het ontstaan van zwarte lijntekeningen.

 

Dit project bied een andere perspectief op zowel het gebruik, toepassingen en cultivatie van schimmels in hout. De cultivatie van schimmels in hout onder kunstmatige omstandigheden maken het mogelijk om ‘spalted wood’ te creëren naar de wens van de ontwerper of consument. We kunnen verder gaan dan wat de natuur ons te bieden heeft.

 

 

 

In dit project hebben we de Pendant Lights ontwikkeld, klik hier om meer te lezen over dit ontwerp

 

 

 

Meer over hout aantastende schimmels

Schimmels zijn geclassificeerd als micro-organismen en bestaan uit hyfen, dat zijn dunne witte draden. Gezamenlijk worden de hyfen mycelium genoemd. Een schimmel gebruikt enzymen om de celwanden van cellulose, hemicellulose en lignine af te breken, de hoofdcomponenten van hout. Om de levenscyclus van de schimmel voort te zetten produceert het een vruchtlichaam wanneer het mycelium een bepaald groei stadium heeft bereikt. Dit vruchtlichaam, ook wel zwam genoemd, groeit uit een levende boom of braakliggend stuk hout en maakt het mogelijk om de schimmel te identificeren.

 

Er bestaan verschillende vormen van houtaantasting door schimmels; bruinrot, zachtrot, witrot en pigmentatie. Bruinrot en zachtrot zijn vormen van houtaantasting die voor moeilijkheden zorgen tijdens het bewerken van hout. Voor onze producten gebruiken we daarom alleen hout met witrot en pigmentatie.

 

Witrot schimmels

Witrot schimmels breken lignine af in het hout, dit kan resulteren in verbleking. De lignine zorgt voor een bruine tint maar zorgt ook voor stevigheid en flexibiliteit. Twee witrot schimmels kunnen samen demarcatiezones (zwarte lijntekeningen) veroorzaken door diverse oorzaken. Bijvoorbeeld doordat de twee verschillende schimmels in strijd zijn om territorium. De sterkere schimmel bouwt een ondoordringbare muur van zwart gekleurd mycelium om de zwakkere schimmel heen zodat de vijand zich niet kan uitbreiden.

 

Pigmentatie

Er bestaan veel verschillende soorten schimmels die kleurpigmenten kunnen produceren. De kleur ontstaat door de productie van melanine, dit blijft achter in het hout. Deze soorten schimmels tasten het hout niet of nauwelijks aan, ze nemen slechts de suikerhoudende sappen op uit het hout.

Juni 2014